Tukkilaislautta

KUHMON TUKKILAISTAPAHTUMAAN TEHTIIN KESÄKSI 2024 UUSI TUKKILAISLAUTTA

Kuhmon tukilaistapahtumien järjestelyissä on parin viimeisen vuoden aikana noussut esille, että olisi hienoa, jos tapahtumassa olisi oma tukkilautta. Mielessä on myös ideoitu, mihin kaikkeen sitä voisi käyttää. Ideoita on kyllä pursunnut paljon ja lennokkaina!

Vuoden 2023 tapahtuman aikaan idea alkoi saada runkoa ja sitä alettiin konkreettisesti toteuttamaan. Lauttaa lähdettiin suunnittelemaan Terho Turusen laatiman luonnoksen perusteella.

Kainuun MHY hankki projektiin tarvittavat järeät puut hakkuutyömaaltaan ja Markku Kemppainen kuljetti ne Hotelli Kalevalan piha-alueelle Tukkilaisleirin ja Tukkilaistapahtuman aikana kuorittavaksi. Ne piti tuoda ajoissa, että järeät puut pääsevät kuivumaan ja kevenevät, ennen kuin ne pääsevät kelluttamaan tulevaa lauttaa. Aiheutimme hieman puun kuoria P-paikan reunalle, minkä osa näkijöistä on voinut määritellä Tapanisotkuksi. Yritimme toki siivota jälkemme, mutta kyllä puun työstöstä jälkiä jää. Puut olivat myös säilytyksen aikana lumitöiden haittana. Annoimme luvan laittaa lunta tukkien päälle. Meillä oli hyvä suunnitelma siirtää puut moottorikelkalla lähellä olevalle Lammasjärvelle, Kuhmon kaupungin venelaiturin luo rakennustyömaallemme.

Talvella jatkoimme suunnittelua. Tapani Huotari piirsi lautan päälle tulevan mökin piirustukset Terholta saatujen hahmotelmien mukaisesti. Tämän jälkeen aloimme toteuttaa rakentamista lämpimissä sisätiloissa. Saimme tilat puuelementtien rakentamiseen Timber Framen hallista. PuuHanski tuki meitä rakentamisessa tarvittavalla puutavaralla ja Kuhmon kaupungilla oli valmiita päreitä, joita Luottopuu Oy oli heille tehnyt.

Saimme käyttää Kainuun Laatulastun tiloja ruokailuun, kahvitteluun ja lepohetkeen. Talkoilla saimme talkootyömiehille keittoaterian, että paremmin jaksoimme tehdä työtä. Varmasti työskentelyämme auttoi paljon nykyaikaiset puuntyöstövälineet, joista ei sata vuotta sitten ole osattu varmaan haaveillakaan. Valmiit elementit saatiin vietyä varastoon CrossLamin työkoneella. Rakentamistalkoissa oli mukana useita Puumiehet ry:n jäseniä. Yhteistyössä oli näin vahvasti mukana Kuhmon Woodpoliksen yritykset ja työntekijöitä. Saimme myös hylkyyn menneistä puutavaroista hyvät aihiot tuleville airoille. Niistä valmistettiin talkooporukalla aihiot Tapani Huotarin johdolla, Terhon ja Unto Kyllösen antamien ohjeiden mukaan.

Sitten alkoi lautan pohjan rakentaminen lähestyä ja sovittiin rakentamisen viikonloppu. Meillä oli runsasluminen talvi ja tukkimme olivat todella ison lumikasan alla. Onneksi saimme konetyöapua Kuhmon Rakennuspojat OY:lta . Kaivinkoneella puut saatiin näkyviin ja kevätaurinko sulatti puita nopeasti. Sitten tuli haasteita. Todettiin, että tukit olivat liian raskaita moottorikelkalla siirrettäväksi. Meillä ei ollut riittävän hyvää rekeä ja ne oli todella raskaita liikuteltavia. Lisäksi hangen alle tuli niin märkä lumi, että tien rantaan aukaisuun tarvittaisiin todella iso työkone. Onneksi puhelinkeskustelussa Pekka Pulkkinen Kestistä tiesi kertoa, että Hannu Pulkkisella on jäätie Rauhioniemessä Lammasjärvelle ja sinne puut olisi helpompi siirtää. Hannu antoi luvan tehdä lauttamme tilansa rannassa. Puut olivat niin isoja, että puutavara-auton nuppi kävi lyhyeksi kuormalle ja kärryn kanssa ei oikein jäälle päässyt. Veljekset Pääkkösellä oli pitkä puutavarakärry traktoriin ja saimme sillä tukit jäälle. Laitoimme lauttaan myös kolme muoviponttoonia, että se varmasti kelluu järven pinnalla.

Lammasjärven jäällä kokoonnuimme taas talkooporukalla ja yhden lauantain aikana rakensimme lautan pohjan. Kuhmolainen teki talkoista jutun (tähän voi laittaa juttuun linkin). Lautan pohja jäi jään päälle odottamaan kevättä ja jään sulamista lautan alta. Laitoimme lauttaan kaksi ankkuria pitkien köysien päähän. Näiden ajattelimme jään sulamisen jälkeen pitävän lautan paikallaan. Lautan ympäriltä jäät sulivat nopeammin, kuin lautan alta. Niinpä jo hieman hirvitti, kun lautta ja ankkurit olivat järven ainoan jäälautan päällä. Silminnäkijät ovat kertoneet, että lautta kävi Lammasjärvellä päivän seilailemassa tuulen mukana. Onneksi tuulet palauttivat lautan takaisin seuraavana päivänä. Lopulta jäät sulivat ja lautta jäi paikoilleen ankkureiden varaan.
Lentiiran Terwalta saimme ”tervankusta”, jolla Hotelli Kalevalan pihaan siirretyt mökkielementit tervattiin. Kiitos myös kolmelle mopopojalle, jotka piti pysäyttää avuksi elementtien siirtoon, että tervaus voi alkaa.

Terho ja Unto kävivät hakemassa lautan alustan veneen perään hinaukseen ja toivat sen Kalevalaan venelaiturin lähelle. He rakensivat myös lautan loppuun ja siitä tuli kyllä hieno, vaikka itse sanommekin. Kannattaa tulla tutustumaan lauttaan Kuhmon Tukkilaistapahtumissa 5.-9.6.2024.

Lautan tekeminen on mahdollistunut, kun iso joukko talkoolaisia on tehnyt määrätietoista työtä, paikalliset yritykset ovat auttaneet toteutuksessa, Puumiehet ry on myöntänyt tilaisuuteen ja lauttaan apurahan, sekä Kuhmon kaupunki on ollut monella tavalla mukana. Kiitos kaikille mukana olleille! Kyllä haaveet toteutuvat, kun niitä lähdetään pala palalta tekemään.

Tuomo Määttä

Samankaltaiset artikkelit